Vaikka Japanissa onkin erittäin kattava julkisen liikenteen verkosto, vuokra-autolla ajamisella on paljon hyviä puolia. Autolla itse ajaessa voi mennä minne haluaa ja koska haluaa, pysähdellä aina mielenkiintoisia asioita nähdessään sekä muuttaa reittisuunnitelmia matkan aikana. Myöskään yöpymispaikan löytyminen ei tuota tuskaa sillä autolla ajaessa voi aina ajaa seuraavaan kylään tai kaupunkiin jos ensimmäisestä ei löydy yösijaa.
Auton vuokraaminen Japanissa
Auton vuokraaminen Japanissa on nykyään hyvin helppoa. Suomessa toimivien kansainvälisten autovuokraamojen (mm. Budget, Europcar, Hertz) suomenkielisten nettisivujen tai toimistojen kautta vuokraaminen onnistuu vähällä vaivalla.
Kansainvälisillä vuokraamoilla ei useinkaan ole Japanissa omaa toimipistettä vaan vuokrattu auto noudetaan näiden ketjujen japanilaisen yhteistyökumppanin toimipisteestä (mm. Times, Toyota, Nippon tai Nissan Rent-a-car), joka hoitaa myös vuokraukseen liittyvät käytännön asiat.
Jotkut japanilaisista vuokraamoista (mm. Times, Toyota ja Nissan) vuokraavat auton ulkomailla asuvalle turistille myös suoraan englanninkielisiltä nettisivuiltaan. Helppo vaihtoehto on myös käyttää netissä toimivaa autonvuokrausvälittäjää nimeltään ToCoo.
Auton vuokraamiseen tarvitaan luottokortti, passi, suomalainen ajokortti sekä kansainvälinen ajokortti. Kansainvälisen ajokortin saa Autoliitosta ja sen on oltava vuoden 1949 (Geneva convention) tyyppinen. Vuoden 1968 (Vienna convention) tyyppinen ei kelpaa Japanissa. Kortti on voimassa vuoden ja ilman sitä ulkomaalaisen turistin on mahdotonta saada autoa käyttöönsä vaikka varaus olisi tehty ja maksettukin.
Automaattivaihteistolla varustettu pienehkö auto on kätevä valinta – huomioi vakuutukset
Vuokrattavan auton koko on hyvä miettiä kunnolla ennen varaamista. Vuokraamoilla on autoja ison pahvilaatikon kokoisista ja näköisistä 0,6 litran moottorilla varustetuista pikkuautoista suuriin tila-autoihin. Japanissa on pulaa asuin- ja liikkumistilasta ja tämä näkyy ahtaina parkkipaikkoina ja kapeina teinä ja katuina. Jos ei ole muuten tarvetta suuremmalle autolle suosittelen economy tai compact kokoisten autojen vuokraamista koska niillä on helpompaa liikkua. Automaattivaihteisto on hyvä valinta, sillä Japanin autoissa vaihdekeppi on vasemman käden puolella ja oikeakätisille sen käyttö voi olla hankalaa. Aivan pieniin autoihin ei ole yleensä saatavana automaattivaihteistoa.
Japanilaiset vuokraamot noudattavat kolmitasoista autovakuutuksen kattavuutta. Perusvakuutuksessa on omavastuuosuus sekä niin sanottu “non operation charge” eli korvaus vuokraamon tuottojen menetyksestä jos se ei voi vahingon sattuessa enää vuokrata autoa muille. Kalliimmissa vakuutuksissa omavastuu ja muut korvaukset on poistettu.
Englanninkielinen navigaattori on tärkeä lisävaruste
Matkailijan tärkein lisävaruste autossa on mielestäni englanninkielinen GPS-navigaattori. Nykyisin lähes kaikissa autoissa on japaninkielinen laite valmiiksi asennettuna, ja varausta tehdessä pitää muistaa pyytää autoon kielitaidosta riippuen joko monikielinen tai englanninkielinen navigaattori. Monilla autovuokraamoilla on myös antaa mukaan ohjekirjanen, josta löytyvät myös englanninkieliset ohjeet miten navigaattoria käytetään. Täysin englanninkielinen ei navigaattori kuitenkaan ole. Jotkut näppäimet ja valikot ovat jostain syystä vain japaniksi. Kokeilemalla löytyy yleensä oikea valinta. Järkevää on kuitenkin pysähtyä tien sivuun valintoja pähkäillessä.
Navigaattorissa helpointa on asettaa paikanhaku puhelinnumeron avulla. Puhelinnumeron näppäileminen on paljon helpompaa kuin yrittää syöttää navigaattorille japaninkielistä osoitetta katakana tai hiragana aakkosilla. Lähes kaikissa opaskirjoissa ja esitteissä on hotellien, ravintoloiden ja matkailukohteiden puhelinnumerot. Myös MapCode-nimellä tunnettu paikanhakujärjestelmä toimii autonavigaattoreissa mutta oman kokemukseni perusteella MapCodeja ei löydy useinkaan painetusta matkailumateriaalista. Japan MapCode verkkosivulta kylläkin löytyy karttapohja ja hakutoiminto jossa paikan nimen kirjoitettuaan saa tarvittavan koodin.
Pelkkään navigaattoriin ei matkailjan pidä kuitenkaan luottaa. Varmuuden vuoksi ja matkareittiä suunnitellessa autoilijan karttakirja on hyvä olla mukana. Hyvä englanninkielinen koko Japanin kattava kartasto on esimerkiksi Japan Road Atlas.
Autovuokraamoista saa myös etukäteen tilaamalla ETC-kortin auton tuulilasissa olevaan lukijaan. ETC tarkoittaa moottoriteiden tietullimaksujen elektronista maksujärjestelmää, jota käyttämällä pääsee tulliporttien läpi suoraan ajamalla eikä tarvitse etsiä lompakosta luottokorttia tai sopivaa rahaa. ETC-korttia ei ole kuitenkaan pakko hankkia, sillä Japanin moottoriteillä on myös ajoportit käteisellä tai luottokortilla maksaville.
Liikenteessä maassa maan tavalla
Japani on vasemmanpuoleisen liikenteen maa. Tätä ei kuitenkaan ole syytä pelästyä. Jos kuskilla on kokemusta ajamisesta esimerkiksi Englannissa, on siitä suurta apua. Mutta ensikertalainenkin selviää hyvin kunhan on varsinkin alussa varovainen.
Suurkaupungeissa vasemmanpuoleisessa ajamisessa on omat helppoutensa. Kaistamerkinnät ja liikennevalot ovat avuksi ja muita seuraamalla pysyy tien vasemmalla puolella helposti. Japanissa on harvinaisen vähän liikenneympyröitä, joissa voisi helposti sekoilla väärän puoleisessa liikenteessä. Kaupungeissa on paljon bussikaistoja, jotka on merkitty katuun katakanakirjaimin バス (basu). Näillä ajaminen on kiellettyä sakon uhalla. Pysähtymispakko risteyksissä on merkitty katuun hiraganallaとまれ (tomare). Liikennemerkit vastaavat aika paljolti meillä Suomessa käytössä olevia. Suurissa kaupungeissa on pääkadut yleensä nimetty mutta pienemmillä kaduilla ei ole nimiä.
Maanteillä ajaessa muiden seuraaminen toimii myös ihan hyvin, mutta jos on liikkeellä pikkuteillä joilla harvemmin näkee muita ajoneuvoja, voi tarkkaavaisuus herpaantua ja auto saattaa helposti ajautua väärälle puolelle tietä. Myös parkkipaikoilta ja huoltoasemilta lähdettäessä voi helposti unohtaa liikenteen suunnan. Japanilainen autoilija on kuitenkin kohtelias ja huomaavainen, varsinkin kun näkee auton ratissa länsimaalaisen. Hätävilkkuja käytetään usein tarkoituksena kiittää perässä tulevaa siitä, että on antanut tietä sivusta tulijalle.
Moottoritie on japaniksi “koosoku dooro” (高速道路) ja merkitty vihreillä opasteilla. Moottoriteiden sisäänkäynti on merkitty nimellä interchange tai IC. Moottoriteiden risteykset on puolestaan merkitty kirjaimilla JCT. Muut tiet on merkitty sinisillä merkeillä.
Moottoritiemaksut ovat melko korkeita joten suurempien kaupunkien välillä pitkiä matkoja ajaessa voi joutua pulittamaan tiemaksuina useita tuhansia jenejä. Itse suosimmekin aina kun on mahdollista pienempiä teitä, joilla maksuja ei joitakin siltoja tai skyline-nimisiä maisemateitä lukuunottamatta peritä. Aikaa kannattaa varata kuitenkin paljon näillä pikkuteillä ajamiseen sillä tiet ovat kapeita mikä vaikeuttaa ohittamista. Japanissa täytyy rautateiden tasoristeyksessä tehdä pakollinen pysähdys ja koska rautatieristeyksiä on kaupunkien läheisyydessä todella paljon, saattaa tämäkin aiheuttaa liikenneruuhkaa.
Monen pienemmän kaupungin ohi kulkee bypass-ohitustie, joka on merkitty katakanalla バイパス (baipasu). Niitä käyttämällä saa matkan nopeutumaan kun ei tarvitse kulkea keskustan ruuhkaliikenteen ja kaikkien liikennevalojen kautta. Toisaalta pikkukaupungeissa tulee vastaan myös mielenkiintoista nähtävää joten niiden läpi kannattaa mennä jos aikaa on runsaasti käytettävissä.
Länsimaista kirjoitusmerkistöä ja englanninkieltä näkyy opasteissa nykyään jo usein. Kaupunkien nimet ovat viitoissa lähes poikkeuksetta sekä japanilaisin että länsimaisin kirjaimin. Monet suuremmat matkailunähtävyydet on merkitty myös länsimaisin kirjaimin ja englanninkielisin tekstein. Erityistilanteissa maanteiden varoitustauluissa sen sijaan käytetään vielä paljon pelkästään japanilaisia kirjoitusmerkkejä.
Jos tien sivussa varoitustaulussa on punaisella vilkkuvat kirjaimet on parasta pysähtyä ja kysyä joltakulta mitä varoitus tarkoittaa. Tie edessä saattaa olla poikki maansortuman, tulvimisen tai muun syyn johdosta. Japanissahan maa tärisee aika ajoin ja myös syksyn taifuuniaikaan rankkasateet voivat katkaista erityisesti pienempiä vuoristoteitä. Japanin Alpit ylittävät vuoristosolat ovat pienempien teiden osalta myös monesti kiinni lumen takia pitkälle kevääseen.
Pysäköinti
Koska Japanissa on tilanahtautta on siellä keksitty kaikenlaisia keinoja autojen pysäköintiin. Japanilaiset eivät saa edes ostaa autoa ennenkuin voivat todistaa että heillä on autolle parkkipaikka. Luovia ratkaisuja näkee tuon tuosta kaduilla ajaessa tai kävellessä. Kaupungeista ja ostoskeskuksista löytyy kuitenkin länsimaisen tyyppisiä suuria parkkihalleja ja -alueita mutta pienemmillä paikkakunnilla tuntuu siltä, että lähes jokainen pieni tyhjä tontti on valjastettu pysäköintikäyttöön. Osa niistä toimii normaaliin tapaan eli auto ajetaan sisään ottamalla portilta parkkilippu pysäköintipaikalle ja lähtiessä maksetaan syöttämällä lipuke ja rahaa automaattiin. Mutta toisenlaisia ratkaisujakin on. Maailmanpyöräparkissa ajetaan auto pienelle lavalle, jonka jälkeen laitteisto nostaa sen parkkiin ylempiin kerroksiin.
Yleisessä käytössä varsinkin hyvin pienillä pysäköintipaikoilla on menetelmä, jossa auto ajetaan vapaana olevaan numeroituun pysäköintiruutuun. Hetken kuluttua maan pinnasta auton alla ponnahtaa metallilevy joka estää auton ajamisen ruudusta pois. Metallilevyn saa lähdettäessä laskeutumaan takaisin maan tasolle kun parkkiruudun numero on näppäilty automaattiin ja parkkimaksu maksettu.
Väärin pysäköinti on Japanissa kallista eli sitä pitää välttää, varsinkin kaupungeissa. Jos olet pysäköinyt väärin ja takaisin tullessa huomaat autosi kadonneen, sitä ei välttämättä ole varastettu vaan poliisi on sen korjannut talteen. Katuun on kirjoitettu liidulla puhelinnumero mistä autoa voi tiedustella. Tällaisessa tapauksessa on parasta kääntyä jonkun japanilaisen autoilevan henkilön puoleen auton nouto-ohjeiden ylöskirjaamiseksi ja ymmärtämiseksi.
Huoltoasemat
Japanissa on kahdenlaisia huoltoasemia, täyden palvelun ja itsepalveluasemia. Täyden palvelun asemalla henkilökunta ohjaa autoilijan oikeaan paikkaan, tankkaa auton ja rahastaa maksun. Joillakin asemilla ei tilanpuutteen takia ole bensamittareita vaan polttoaine tankataan korkealta katosta alas laskeutuvista letkuista. Tankin saa täyteen sanomalla ”mantan kudasai”. Käteisellä maksettaessa sanotaan ”genkin de” ja kortilla ”kredito kaado de”. Täyden palvelun asemalla henkilökunta ohjaa myös auton takaisin kadulle jopa pysäyttämällä muun liikenteen siksi aikaa. Itsepalveluasemat on merkity self-kylteillä ja ne toimivat kuten meilläkin. Toisin kuin esimerkiksi USA:ssa, Japanissa tankkauksen voi vaivatta maksaa yleisesti käytössä olevilla suomalaisilla luottokorteilla.
Lepohetket autoillessa
Japanissa teiden varsilla on runsaasti konbini nimellä tunnettuja pieniä kauppoja (mm. Family Mart, 7-Eleven, AM–PM, Lawson) joissa on kaikkea matkalla tarvittavaa kuten vettä, muita juomia, monipuolinen valikoima sekä voileipiä että japanilaisia välipaloja. Marketeissa myydään automaateista myös kahvia, teetä ja keittoja ja niissä on myös ilmaiset WC:t. Moottoriteillä on noin 100 km välein erittäin hyvin varustettuja service area -nimisiä pysähdyspaikkoja huoltoasemineen, ravintoloineen ja kauppoineen. Alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen on Japanissa nollatoleranssi.
Käteisrahan nosto
Käteisen rahan loppuessa suomalaisilla luottokorteilla voi nostaa jenejä 7-Elevenin ja FamilyMart myymälöiden sekä Japanin postin toimipaikkojen pankkiautomaateista (ATM).
Teksti: Petteri Kostermaa Kuvat: Petteri Kostermaa ja Japan-Guide.com
Tässä vielä linkki SJY:n Matkailulinkit sivulle, jossa tietoja autoilusta ja auton vuokraamisesta Japanissa.