MATKAILU
SJY on ylläpitänyt matkailusivustoa vuodesta 2006 pyrkimyksenään vastata jäsenistön kasvavaan kiinnostukseen omatoimiseen matkustamiseen Japanissa.
Japani on kiinnostava matkailukohde vuoden ympäri. Japanin matka kannattaa suunnitella ja ajoittaa oman kiinnostuksen ja aikataulun mukaisesti.
Matkailusivustoa ylläpitävät Anita ja Petteri Kostermaa.
Lennot 2024
Suorat lennot Suomesta Japaniin talvi- ja kesäkaudella 2024.
Matkamessut tammikuussa 2024
MATKA2024 messut ovat 19-21.1.2024. SJY:n osasto on numero 7ky1. Messuosastolla SJY:n tiimi esittelee yhdistyksen toimintaa ja neuvoo mm. Japanin matkailua koskevissa kysymyksissä. Osaston vastaavana toimii SJY:n hallituksen jäsen Antti Riikonen.
Perehdy matkakohteeseesi
Matkaa suunnitellessa kannattaa muistaa että Japani on suuri maa joka koostuu viidestä suuresta saaresta ja lukuisasta joukosta pienempiä saaria. Liikkuminen saarten välillä ottaa oman aikansa.
Viikossa ehtii nähdä pääpiirteissään Tokion, Osakan tai Nagoyan lisäksi Kioton. Kaksi viikkoa antaa mahdollisuuden tutustua myös elämään suurkaupunkien ulkopuolella vuoristossa tai meren läheisyydessä tai vaihtoehtoisesti lisätä matkaohjelmaan Kyushun saaren etelässä, Hokkaidon saaren pohjoisessa tai trooppisen Okinawan kaukana etelässä. Jos haluaa nähdä Japanin päästä päähän kannattaa siihen varata vähintään kolme tai neljä viikkoa ja silloinkin liikkua pääkohteiden välillä nopeasti luotijunalla tai lentäen.
Mitä paremmin olet etukäteen perehtynyt matkareittiisi, sitä antoisampi matkasi tulee olemaan. Japani on kiinnostava maa täynnä yllätyksiä joten huolellinenkaan etukäteisperehtyminen ei vie seikkailun makua pois matkastasi!
Suomenkielisistä matkaoppaista suosittelemme nasevasti kirjoitettua tohtori Tapani Jussilan ”Japani Passia” tai jo klassikoksi muodostunutta ”Tokio Passia”. Nuorison kannattaa tutustua myös “Tripsterin Tokio” oppaaseen. Englanninkielisistä oppaista pidämme Lonely Planetin oppaista.
Perehdy Japaniin myös tämän sivuston informaatiota hyödyntäen, vieraile matkamessuilla Japanin valtion osastolla ja SJY:n osastolla.
Värikkäitä Japani-aiheisia t-paitoja myynnissä Harajukun kujilla
Passi, viisumi, rokotukset, matkustusilmoitus, matkavakuutus, jenit
Japanin matkalle voi lähteä lyhyellä varoitusajalla sillä Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia turisti- tai liikematkalle.
Varmista että passisi on voimassa vähintään kolme kuukautta ennakoimastasi Japaniin saapumispäivästä.
Japanin matkaa varten ei tarvitse ottaa erikoisrokotuksia. Varmista kuitenkin hyvissä ajoin että sinulla on voimassa huolellisen maailmanmatkaajan normaali kattava rokotussuoja.
Varattuasi lennot ja majoitukset täytä matkustusilmoitus Suomen Ulkoministeriön verkkosivulla www.matkustusilmoitus.fi.
Muista hankkia Japan Railpass etukäteen ennen matkaa, jos sitä tarvitset, sillä Japanista sitä ei enää voi ostaa.
Jos aiot vuokrata auton, tarvitset kansainvälinen ajokortin Autoliitosta. Huomioi, että tietullimaksut Japanin moottoriteillä ovat melko korkeat. Liikkuminen maaseudun pienemmillä teillä voi olla hidasta, sillä maaseudulla aivan kaikkia tienviittoja ei ole kirjoitettu länsimaisilla kirjaimilla.
Sairaanhoito Japanissa on korkeinta länsimaista tasoa, mutta se voi olla myös kallista. Varmista siis että matkavakuutuksesi on voimassa.
Tavallisesti hankimme jonkin verran Japanin jenejä lentoaseman vaihtopisteestä jo Suomessa lähtiessä. Muuten tapanamme on nostaa jenejä Japanissa luottokortillamme 7-Eleven kioskeissa olevista ATM raha-automaateista. Suomalaisilla luottokorteilla voi nostaa rahaa myös Japanin Postin konttoreista ja automaateista, AEON-ostoskeskuksissa, sekä myös E-net yhtiön automaateista mm. FamilyMart, Daily Yamazaki ja Circle K pikkukaupoissa.
Matkusta kevyesti – Japanissa on tarjolla kaikkea mitä tarvitset
Matkusta kevyesti etenkin jos liikut paljon julkisilla liikennevälineillä ja jos yövyt useissa paikoissa. Hotelleissa on tavallisesti vakiovarusteena yöpuvun tehtävää hoitava puuvillainen yukata sekä tohvelit. Hotellien auloissa olevista automaateista voi ostaa yöpymiseen tarvittavaa välineistöä elleivät ne kuulu huoneen vakiovarusteisiin. Vedettävät, pyörillä kulkevat kohtuukokoiset pehmeähköt laukut ovat käteviä, samoin kohtuukokoiset rinkat.
Sopivia tuliaisia japanilaisille ystäville ovat pienet Geisha suklaarasiat ja patukat, kauniisti pakatut muumikeksit ja muut muumituotteet, Aarikan tontut, Arabia/Iittalan mukit, paperiset pienikokoiset Marimekon lautasliinat, xylitolilla makeutetut makeiset ja vastaavat.
Japanilaisissa kaupoissa on tarjolla kaikkea mitä tarvitset ja paljon sellaista mitä et edes tiennyt tarvitsevasi. Paluumatkalle omat laukkumme täyttyvät ostoksista suosikkimyymälöissämme Uniqlossa ja Mujissa, supermarkettien ruoka- ja teeostoksista sekä Daison ja muiden sadan jenin kauppojen ällistyttävistä pienistä käyttöesineistä. Tokiossa käymme aina elektroniikka-alueella Akihabarassa tai Shinjukussa ja Osakassa Denden Cityssä.
Arvonlisävero Japanissa on 10 %. Pidä passi mukanasi jos haluat hyödyntää ALV verovapauden. Muista ostoksia tehdessäsi että Japani on EU:n ulkopuolinen maa ja tullivapaiden tuliaisten määrä Suomeen on rajoitettu. Pienet ostokset on tapana maksaa käteisellä.
Japani on kiinnostava matkailukohde vuoden ympäri. Japaniin voi todellakin mennä kiinnostuksensa ja aikataulunsa mukaisesti läpi vuoden.
- Mikäli Japanin matkallaan haluaa lasketella upeilla puuterilumilla, paras ajankohta on tammi-helmikuun aika.
- Ensimmäisen Japanin matkansa monet ajoittavat kirsikankukintojen aikaan. Hanami on Tokion alueella tavallisesti parhaimmillaan maalis-huhtikuun taitteessa, etelämpänä Kyushun ja Shikokun saarilla samoihin aikoihin. Pohjoissaarella Hokkaidolla kirsikankukat kukkivat noin kuukautta myöhemmin. Ajantasainen ennuste kukintojen ajankohdasta löytyy täältä.
- Mikäli pitää kosteudesta ja kuumuudesta, sitä löytyy varmasti heinäkuun-syyskuun välisenä aikana.
- Kuuluisalle Fuji vuorelle kiipeämisen paras ajankohta on kesällä sadekauden loputtua ja ennen taifuunikauden alkamista.
- Paras sukelluskausi Okinawalla ajoittuu kesäkaudelle.
- Oma suosikkiaikamme on marraskuu jolloin ruska on parhaimmillaan ja ulkomaisia turisteja vähemmän kuin keväällä.
Matkan ajankohdan valinnassa on järkevää välttää Japanin kotimaan matkailun kahta huippusesonkia, jotka ovat toukokuussa vietettävä Kultainen Viikko ja elokuussa vietettävä Obon viikko.
Shintolaispyhäköissä usein tavattava kettu on sadonkorjuun jumalan Inarin sanansaattaja. Ketulla on usein suussaan riisivaraston avain.
Kuva: (c) Anne Repo
Japanin laajassa majoitusvalikoimassa on jokaiselle jotakin.
Japanin laajaan majoitusvalikoimaan kannattaa perehtyä ja valita matkan varrelle erityyppisiä yöpymisiä.
Tapanamme on suurkaupungeissa yöpyä pienehköissä cityhotelleissa, pienemmissä kaupungeissa usein rautateiden lähistöllä olevissa edullisissa liikemieshotelleissa. Kiotossa yövymme perinteisessä majatalossa ryokanissa ja maaseutukylissä ryokania edullisemmissa minshuku-majataloissa. Kuumien lähteiden eli onsen-kylpylöiden paikkakunnilla valitsemme aina majapaikan jossa on sisätiloissa olevan onsenin lisäksi myös kylpymahdollisuus ulkona olevassa rotenburossa.
Jokaiselle jonka kukkaro kestää, yöpyminen jossakin Japanin monista loistohotelleista tai parhaista spa-hotelleista on varmasti mieleenpainuva elämys myöskin.
Nuorille matkailijoille suosittelemme ehdottomasti ainakin yhden yön yöpymistä kapselihotellissa ja muissa budjettihotelleissa.
Kapselihotellin yöpymispodeja
Japanissa matkaaja kohtaa ällistyttävän jännittävän ja monipuolisen ruokamaailman. Tarjolla on jokaiselle kukkarolle sopivaa ruokaa.
Syömme suurkaupungiessa usein aamiaisen jossain hotellin lähistöllä olevista kahviloista jos hotellin oma aamiainen ei ole kohtuuhintainen. Mikäli hotellien aamiaisella on tarjolla joko japanilainen tai länsimainen vaihtoehto, valitsemme aina japanilaisen. Japanilaisissa majataloissa ja ryokaneissa aamiainen on aina elämys, josta kannattaa nauttia.
Yatai-katuruokakojuja Fukuokassa
Lounasaikaan usein tarkkailemme minne paikalliset toimistotyöntekijät salarymanit ja office leidit suuntaavat lounaalle sillä heitä seuraten – usein suurten toimistorakennusten tai asemien maanalaisiin kerroksiin – löydämme kulmakunnan parhaat lounasvaihtoehdot sopuisaan hintaan. Jos olemme ostosalueella niin vaihtoehtoisesti suuntaamme tavaratalojen ylimmissä kerroksissa oleviin kohtuullisesti hinnoiteltuihin teishoku-settejä tarjoaviin ravintoloihin. Kauniina päivänä saatamme ostaa tavaratalon kellarikerroksissa olevilta ruokaosastoilta ulosvietäviä ruoka-annoksia – bentoja – ja etsimme sopivan puistonpenkin ruokailuun. Bentoja myydään myös pitkän matkan junissa mutta joskus ostamme asemalla myytävän ekibenton ennen junamatkaa.
Välipalojen monipuolinen valikoima Japanissa on runsas. Pikkunälän tai yksinkertaisesti uteliaisuuden yllättäessä ostamme pitkin päivää välipaloja kauppakujien ja temppeleille johtavien kujien varsilla olevista houkuttelevista pikkukojuista tai pienistä kioskityyppisistä ympäri vuorokauden avoimina olevista konbini-myymälöistä. Myöhään iltapäivällä suuntaamme usein tavaratalojen ruokaosastoille siellä olevan markkinatunnelman vuoksi. Maistiaisia –ruokaa ja riisiviini sakea – tarjotaan turisteille usein ja pidämme uusien tai ennestään tuttujen makujen maistelemista olennaisena osana Japanin matkaa.
Okonomiyaki on suosittua varsinkin Länsi-Japanissa
Illan pimetessä pikkukatujen varsille ja etenkin asemien ympärille avautuu runsas joukko pieniä ravintoloita ja japanilaisia pubeja eli izakaya-ravintoloita. Tarjolla on tempuraa, tonkatsua, sukiyakia, teppanyakia, kareeraisua ja muita japanilaisen arkiruuan klassikoita. Sushi-ilta kuuluu ehdottomasti jokaisen matkamme ohjelmaan. Valitsemme aina sushiravintolan jossa voimme tilata haluamamme sushit jokaisen erikseen suoraan sushimestarilta.
Japani on unelmapaikka todellisen gourmet-ruuan ystäville. Japanissa on enemmän Michelin tähditettyjä ravintoloita kuin missään muualla maailmassa. Toisaalta Japanissa on runsaasti myös sekä japanilaisia että länsimaisia edullisia pikaruokaketjuja.
Japan Railpass
Japan Railpass on Japanissa vierailevien ulkomaisten matkailijoiden käyttöön tarkoitettu junalippu, jolla voi matkustaa junilla lähes kaikkialla Japan Railwaysin (JR) erittäin tiheässä rautatieverkostossa. Lipun ostoon oikeuttava Exchange Voucher on ostettava ennen Japaniin saapumista. Voucher vaihdetaan Japanissa varsinaiseksi junalipuksi suurempien rautatieasemien lipputoimistoissa. Vaihtopisteitä on myös joillakin lentoasemilla.
Valtakunnallisia Japan Railpasseja myydään yhden, kahden ja kolmen viikon voimassaoloajalle. Lipun saa halutessaan aktivoida heti Japaniin saavuttaessa. Tavanomaista kuitenkin on, että matkailijat saapuessaan suurkaupunkiin käyttävät ensin tavallisia metro- ja paikallisjunalippuja ja aktivoivat Railpassin vasta kun lähtevät pidemmille junamatkoille. Pidempää Japanin matkaa varten Railpasseja voi ostaa useampiakin kerralla ja aktivoida ja käyttää niitä eri aikoina matkan kuluessa.
Tarjolla on myös alueellisia junapasseja. Ne ovat hyvä vaihtoehto jos aikoo liikkua vain tietyllä alueella Japanissa. Alueellinen junapassi on edullisempi kuin valtakunnallinen ja ne ovat ostettavissa myös Japaniin saavuttua.
Viikon voimassa oleva toisen luokan Japan Rail Passin hinta vuonna 2024 on 50 000 jeniä. Lasten junapassi (6-11 v) maksaa puolet aikuisten lippujen hinnasta. Kahden ja kolmen viikon passit ovat edullisempia viikkoa kohti, mutta on hyvä miettiä kannattaako ostaa useamman viikon passi, jos tarkoitus on pysyä suurkaupunkien paikallisen metroverkoston alueella osan ajasta.
Vaihtoehto junapassille on alueellinen bussipassi, joita on tarjolla esimerkiksi Kyushun, Shikokun ja Hokkaidon saarella.
Lisätietoja juna- ja bussipasseista löytyy matkailulinkit -sivulta
1/2024
Matkakertomuksiin
Matkailulinkit
Tapahtumat
Kaikki tapahtumat